6 maanden Studio Velo

6 maanden Studio Velo
Geplaatst op 22-06-2016

6 Maanden Studio Velo.... wat heeft de tijd gevlogen en wat enrome ervaring. Na een half jaar lijkt het me een geschikt moment om te beginnen met bloggen. Why not, het is 2016, social media is hot en bloggen is gewoon alles wat in je opkomt opschrijven over het onderwerp waarvoor je hebt gekozen. Ik ga proberen jullie uit te leggen wat me in de afgelopen 6 maanden is overkomen en hoe mijn kijk op de winkel is op dit moment.

Maandag 21 December 2015 was de allereerste dag dat Studio Velo zijn deuren opende. Ik ben begonnen met het aanmaken van een evenement op Facebook om mensen te laten weten dat ik die dag open zou gaan. Mijn oorspronkelijke idee was dan ook om die ochtend gewoon de deuren te openen, te starten en de "officiële" opening wat later te doen. Bij het ontwerpen van een goed foto voor bij het evenement dacht ik groots en wilde ik er, in het engels, "opening 21 december" opzetten in de vorm: "ik ga open op 21 december". Ik heb nietsvermoedend dat dus ook gewoon op die foto gezet en heb later flyers laten drukken met diezelfde tekst er op. Later kreeg ik steeds meer en meer aanmeldingen voor die dag waarop ik dacht, zou men denken dat het een "openingsfeest" is? Na wat rondvragen bleek dit dus ook op die manier opgevat te zijn en moest ik, in de toch al drukke voorbereidingen en afwerkingen, ook nog even een openingsfeestje organiseren. Op dat moment heb ik alles omgegooid en heb ik alle communicatie aangepast naar het "feest". 
Alles is uiteindelijk perfect in orde gekomen met behulp van vrienden, familie en met nadruk mijn vader. Die heeft die hele dag, van 10 tot 10 op zijn toch al verleten, 60 jaar oude benen gestaan op de dag voor zijn verjaardag! Hulde en enorm veel dank, ik hoop dat ik dat ook zo kan doen op die leeftijd.
De hele dag door zijn er mensen op bezoek geweest om mijn inbeelding van een nieuwerwetse fietsenzaak te komen bewonderen en me daar mee te feliciteren. Collega's, familie, vrienden, vage kennissen, collega fietsenwinkels, (oud-) klanten noem ze maar op. Iedereen waarvan ik hoopte dat even zou langskomen kwam en wat een heerlijk gevoel was dat zeg! Ook wat nieuwsgierige potentiële klanten kwamen kijken en me feliciteren met de opening, ze waren erg benieuwd naar mijn beweegredenen om dit te doen en vonden het verhaal fantastisch. Meest gehoorde reactie was gedurfd en een aanwinst voor de regio, een mooi compliment.  Ik had overigens gekscherend ook tegen mijn collega's verteld dat ik bloemen niet kon drinken en of ze daar op wilden letten. Ik ben dus overladen met drank, en planten.... Enorm veel dank!

De dagen erna begonnen mijn eerste "echte" dagen als ondernemer, winkelier of fietsenmaker zoals men me noemde. Dat laatste vond ik niet echt bij mij passen, fietsenmaker. Niks mis met het woord en de ambacht maar ik probeerde mezelf te profileren als specialist en juist niet in het "traditionele" fietsenmakers patroon te vallen. Ik noemde mezelf dan ook specialist. Overigens heb ik er geen problemen mee als men me zo noemt hoor, ik zal het dan niet nalaten om je dan te corrigeren :-).
Maar goed, winkeltje spelen.... Er kwam een vrachtlading met werk op me af. Papierwerk, sleuteltruc's, procedures alles moest nog vorm krijgen. Heel erg leuk om te doen maar toch altijd meer dan je verwacht, en ik had best wel rekening gehouden met dingen die ik niet zou weten of me zouden kunnen overvallen maar het waren toch meer details dan ik had gehoopt. Maar goed, alle begin is moeilijk en dat vormt je als ondernemer. Hoe kom ik door die eerste periode heen.
Ik kreeg gaandeweg steeds meer nieuwsgierige mensen over de vloer en het wachten was op de verkoop van de eerste fiets! Gaaf, ik had me een hoop dingen voorgesteld om de man of vrouw met een hele gave fiets blij te maken, maar het blijft toch en dingetje...je eerste verkochte fiets. Op het moment dat het daar is valt er een soort last van je schouders, "ze zullen je toch wel weten te vinden" of "heb ik wel de juiste merken" NATUURLIJK! Ik heb er 5 jaar over gedaan om het plannetje te smeden en uiteindelijk ga je alsnog twijfelen. Nee..., daar zijn we overheen. Geen twijfel, alleen maar vertrouwen! De man met de fiets is overigens enorm te spreken over zijn fiets en mijn manier van werken. Hij heeft inmiddels ook een "uitgebreide" bikefitting gedaan welke hem iets verder geholpen heeft met zijn positie en blessure! Kortom een tevreden klant én een tevreden ondernemer, daar doen we het allemaal voor. De win-win situatie, die moet er altijd zijn anders is er geen goede baisis voor een deal!

In de maanden daarna is heb ik goede maanden gedraaid. Enkele maanden zelfs al boven mijn prognose! Bijzonder onverwacht maar wel erg leuk dat mijn concept goed opgepikt wordt. Ik probeer veel naamsbekendheid te verkrijgen door te adverteren op social media en in de lokale gedrukte media. Het ene werkt beter dan het andere maar vult elkaar prima aan. Niet iedereen heeft Facebook, Instagram of Twitter. Maar ook niet iedereen leest "de Bode". Dan maar beiden doen... En met succes, inmiddels heb ik ca. 925 volgers op mijn facebookpagina en het aantal groeit met de dag. Daarbij zijn de volgers ook erg trouw en geven ze hun mening waar ik er om vraag (indirect ook wel eens). Iets waar ik ontzettend veel waarde aan hecht. Als iedereen maar zegt dat je goed bezig bent wordt je nooit beter... Ik hoor dus ook graag wat men van me denkt als ik er niet om vraag of wat er onderling besproken wordt. Dat is moeilijk te achterhalen want mensen zijn van nature niet zo van het uitspreken van meningen, althans niet iedereen dan, je hebt er uitzonderingen bij zitten.
Wat ik veel gehoord heb is dat ik alleen maar dure fietsen zou hebben. Een fietsmaatje vertelde me tijdens een avondritje dat hij niet naar binnen mocht bij mij in de winkel omdat ik alleen maar dure spullen zou hebben. Je eerste reactie is dan om er direct tegenin te gaan, dit deed ik niet en vroeg wat hij verstond onder duur. Hij twijfelde een beetje totdat zijn maat hem corrigeerde en zei "absolute onzin, je moet eerst maar eens binnen stappen voordat je dat zegt. Hij heeft voor iedereen wat, van 500 tot 11.000 euro!". Ik (her)kende hem niet totdat hij naast me kwam fietsen en zag dat hij de week ervoor een kijkje was komen nemen in de winkel en zich erg positief liet verassen door de opzet en de prijzen. Deze reactie heb ik meerdere keren gekregen en vraag me nog steeds af waardoor dat komt. Ik denk dat de uitstraling, de opstelling van de fietsen en het pand daaraan ten grondslag liggen. Het pand heeft natuurlijk en historie met dure en exclusieve spullen wat bij mensen misschien toch wel in hun hoofd speelt. De opstelling van de fietsen is ook anders dan "normaal" die fiets van 900 krijgt het zelfde podium van mij als die van 9000. Voor mij is het belangrijk dat ik de consument van een goed advies voorzie om een juiste beslissing te nemen in het aanschaffen van een fiets. En voor ieder budget is dat advies weer anders.

Ik heb ook een relaxedte ruimte gecreëerd waarin men op het gemak een kopje koffie kan komen drinken na een rondje fietsen of juist ervoor, tijdens het wachten op het juist afstellen van de fiets. De koffie is heerlijk, deze wissel ik af met koffie van een italiaans merk en met nederlandse fietskoffie van Il Magistrale. Deze jongen is amitieus en wil dat zijn koffie gezien gaat worden als de Kwaremont onder de koffie. Heerlijke koffie heeft hij trouwens welke je bij mij in de winkel kunt bestellen als je zou willen.
Dit zorgt ook voor de nodige "problemen" in mijn vorige leven als vertegenwoordiger ben je natuurlijk heel wat gewend en leer je goede koffie waarderen. Nou, ik kan je vertellen, dat doen al die mannen! Vaak genoeg komen ze even gedag zeggen en een bakkie koffie drinken, gezellig en handig tegelijk. Er is niemand die een betere kijk heeft op de markt als zij hebben.
Voel je dus absoluut als consument, vriend of vage kennis niet bezwaard om even binnen te stappen voor een kopje koffie. Dat mag altijd... Van misbruik wordt melding gemaakt ;-)

Een half jaar verder, het lijkt inmiddels ook of ik al een half jaar aan het schrijven ben. Gisteren ben ik teruggekomen van een "presentatie" van de nieuwe producten van BMC in Turijn. Geweldig gedaan, net als de "nieuwe-dealerdag" van Cannondale, het hospitality programma van FSA/Vision en de golfdag van Merida/Shimano/Vendit/ENRA trouwens. Zo heb ik in een half jaar tijd behoorlijk wat evenementjes mogen mee maken. Wordt erg gewaardeerd! Een belangrijk detail moet ik niet vergeten natuurlijk, het overviel me wel een beetje maar een zekere mijlpaal mag je het wel noemen.
Op een vrijdagavond werd ik ge-appt door een vertegenwoordiger met daarin een link. De boodschap was "dat ik daar wat mee moest doen man"... Ik begreep niet goed wat hij bedoelde, het was een linkje van de Fietsmarkt "Beste 50". Ik verklaarde hem voor gek en zei hem dat ik pas 5 maanden open was en dat het toch geen zin had om me daarvoor nu al op te geven... Hij lachte en stuurde me terug dat ik de link eerst eens moest openen... Ik opende de link en verrek!! Ik was binnen 6 maanden geselecteerd bij de "50 Beste Fietsenzaken van Nederland"!!!
Wow wat een credits, nu al!! En wat een felicitaties ook, geweldig nieuws natuurlijk.

Ik ga een eind breien aan dit blog, het is inmiddels 1:30u in de nacht (ook dat is het leven van een ondernemer) en ben dit nog aan het typen. Ik ga proberen op een regelmatige basis een blog te schrijven over een bepaald onderwerp. Pin me nog nergens op vast want ik doe alles alleen en dat kost veel tijd en energie, die je soms niet meer hebt om 1:00u in de nacht.

Tot snel en jullie weten inmiddels, de koffie staat klaar.....

Reacties (3)

 • Folke

  Geplaatst op 26-07-2016

  Ontzettend positieve ervaring bij de aanschaf van mijn eerste "echte" racefiets. Wouter geeft je alle tijd en ruimte en is daarnaast flexibel als het gaat om de wensen van de klant. Denkt mee en biedt oplossingen waar nodig.
  Goede service en klantgerichtheid in een schitterende winkel. Het bezoeken meer dan waard.

 • Antoine de Kort

  Geplaatst op 13-07-2016

  Het blijkt maar weer. Wie met volledige passie en motivatie voor de fiets sport een zaak start, die straalt dat uit. Ik heb de zaak helaas nog niet kunnen bewonderen. Via het internet komt de sfeer goed over, mocht ik weer in het land zijn dan kom ik zeker even op de koffie Wouter.

 • Luuk

  Geplaatst op 10-07-2016

  Super services , super advies een top winkel waar je goed geholpen word met eerlijk advies er word aandacht besteed om je goed op een fiets te zetten. Ik als beginner ben uitstekend geholpen en enorm voorzien van adviezen
  Bedankt !

Geef uw mening

* = verplicht
Plaatsen